Før du velger rase og oppdretter.

+Det å skaffe seg hund bør være nøye planlagt. Du får et nytt familiemedlem som skal leve i mange, mange år. Ta deg god tid i prosessen, ikke velg det første og beste.

Et sted mange begynner å lete, er på nettsider som finn.no. Her vil du antakelig oppdage at det er en del prisvariasjoner. Normal pris for en registrert chow Chow og Fransk Bulldog er rundt kr 20.000,-.

Hvorfor velge en hund med stamtavle?

Valper som selges til priser under dette, er som regel av en grunn. Vanlig årsak er mangel på stamtavle. En stamtavle er et dokument utstedt av Norsk Kennel Klubb (NKK), som viser at valpen er renraset, dens aner, at NKKs etiske retningslinjer for avl og oppdrett er fulgt og at den er registrert i Norsk Kennel Klubb.

Vær obs på at det finnes «kennelklubber» som er startet av private oppdrettere, som lager egne stamtavler. Disse stamtavlene er ikke FCI-godkjente, og man har ingen garanti for at stamtavlene viser riktig informasjon. I noen private «kennelklubber» registrerer de også ikke godkjente farger og farger som er resultat av blandingsavl. Disse blir registrert som renrasede i disse «kennelklubbene», selv om det er bevisst blandingsavl.

En stamtavle gir deg mulighet til å se på linjene bakover. Dette hjelper deg å sjekke at det ikke er innavl, men også mulighet til å finne verdifull informasjon om helse på forfedre osv. Stamtavlen er også et bevis på at hunden ikke for eksempel er smuglet inn fra utlandet.

Hvorfor er dette viktig?

Grunnet er det flere aktører som ser en mulighet til å tjene raske penger. Å kjøpe en ”billig” valp kan bidra til at du støtter valpefabrikker i Øst-Europa, bidra til å ta inn parasitter, rabies og andre sykdommer som ennå ikke finnes i Norge. Faresignaler for slike valper, kan f,eks være at du ikke får komme I kontakt med oppdretter/selger på annen måte enn gjennom e-post og Messinger , og at den ”kan leveres hvor som helst/møtes på parkeringsplass”, har kun EU-pass og ikke stamtavle. Ved å kjøpe valp fra utlandet mister du også retten til å reklamere I henhold til kjøpsloven.

Hvordan velge oppdretter?

En seriøs oppdretter er klar over fordeler og ulemper ved rasen, og bør kunne vise til gode grunner til at de har valgt å sette valper på nettopp sin hund. Vær kritisk, still spørsmål. En seriøs oppdretter vil sette pris på at du er nysgjerrig.

Husk at gode utstillingsresultater ikke nødvendigvis betyr god helse!

Både du og oppdretter bør se det som en selvfølge at du skal få hilse på mor og valp dersom det er praktisk mulig, og at valpen kan hentes hjemme hos oppdretter.

Generelt:

Husk å ha alle avtaler mellom deg og oppdretter skriftlig. Les nøye gjennom kjøpskontrakten før du signerer

Forsikring er spesielt viktig å ha tenkt igjennom. De fleste forsikringsselskaper tilbyr husdyrforsikring. Vær obs på at det ikke alltid vil lønne seg å velge det selskapet som tilbyr deg lavest årspremie – sjekk nøye hva som står i vilkårene. Årspremie varierer etter avtalen, og hvilke andre forsikringer man har hos selskapet sitt – men forvent et sted mellom 3000-9000 i året. Mange selskaper har begynt å reservere seg mot kjente problemer hos rasen. Vær også obs på at noen selskaper tilbyr såkalt direkteoppgjør hos veterinærkontorene, som vil si at man kun betaler egenandelen der og da. Andre selskaper må man legge ut hele summen selv, for så å søke om tilbakebetaling fra forsikringen.

Store deler av dette innlegget er sakset fra Facebook gruppen «Fransk bulldog -Norge (Orginal gruppe).